August 24, 2019

SPManagement nõustas Smart Production Nordicut Toom Tekstiil enamusosaluse omandamisel tehingu struktureerimisel ja kapitali kaasamisel

by admin in Uncategorized

Toom Tekstiil sai uued kodumaised omanikud

Viljandimaa üks suuremaid tööandjaid, alates 1995. aastast tegutsev AS Toom Tekstiil sai uued kodumaised omanikud, kelle eesmärgiks on jätkata Viljandis ja Abja-Paluojas nii Eesti turule kui ekspordiks mõeldud tekstiili – ja mööblitoodete valmistamist.

Eelmise nädala lõpus allkirjad saanud tehingu järgi müüsid ASi Toom Tekstiili senised aktsionärid Illimar Toom ja Innar Susi neile ettevõtete kaudu kuulunud enamusosaluse. Ostjaks on Smart Production Nordic OÜ, kes koondab gruppi pikaajalise tootmis- ja tekstiilitööstuse kogemusega investoreid. Tehingut rahastab Coop Pank.

Ettevõtte ostnud investorite gruppi esindab alates tänavu maist Toom Tekstiili tegevjuhina töötav Vahur Roosaar, kes jätkab pärast tehingut ka ettevõtte juhatuse esimehena. Viljandist pärit Roosaar töötas Toom Tekstiilis ka aastatel 2001-2002. Lisaks Roosaarele hakkab Toom Tekstiili juhatusse kuuluma ka Peep Armväärt, kes on samuti varasemalt pikaajaliselt Toom Tekstiilis töötanud.

Toom Tekstiil asutaja Illimar Toomi sõnul sündis tal otsus ettevõte müüa, kuna soovib keskenduda muudele tegevustele. „Toom Tekstiili vastu tundis huvi mitu võimalikku ostjat ja valiku tegemisel sai määravaks ennekõike ostjate visioon. Olen kindel, et ettevõte sai kogenud ja selge nägemusega uued omanikud, kelle juhtimise all tegevus nii jätkub kui kasvab. Müügi eeltingimuseks oli meie poolt, et tootmist Viljandis ja Abja-Paluojas ei lõpetata ning sellise kinnituse on uued omanikud andnud,“ ütles Toom. Poolte kokkuleppel tehingu hinda ei avalikustata.

Vahur Roosaare sõnul ei ole plaanis ettevõtte tegevuses järske ümberkorraldusi teha, kuid teatud uuendused on tootmises ja müügis vajalikud. „Toom Tekstiil on oma valdkonnas tugev ja tuntud tegija, mis annab hea vundamendi edasi minemiseks. Kavatseme jätkata tekstiiltoodete valmistamist nii Eesti turule kui ekspordiks. Meie eesmärk on paari aastaga ärimahtusid kahekordistada ja muuta Toom Tekstiil kasumlikumaks. Lisaks tänastele äridele tahame keskenduda ka suuremat lisandväärtust loovatele toodetele ja klientidele. Loomulikult nõuab see edasisi investeeringuid nii tehnoloogiasse, arendusse, inimestesse kui ka protsessidesse. Eesti tootjatel võib olla keeruline konkureerida globaalse masstootmisega, kuid meie võimalus on kasutada ära siinseid tugevusi: toota kvaliteetsemalt ja targemini. Eriti Põhjamaades on Eesti tekstiil- ja mööblitooted tuntud oma kõrge kvaliteedi poolest ja see loob meile ekspordivõimalusi. Minu ja Peebu jaoks on tegu varasemasse töökohta naasmisega, seekord juba ka omaniku tasandil,“ ütles Roosaar.

Tehingut finantseerinud Coop Panga juhatuse liige, äripanganduse juht Hans Pajoma sõnas, et pank analüüsis põhjalikult esitatud äriplaane ja otsustas panna ostutehingu rahastamisele õla alla. „Oluline kaalukeel Toom Tekstiili tehingu finantseerimisel oli meie veendumus ja usk, et uued omanikud ja juhtkond suudavad firma tegevust kasvatada ning tagada ettevõtte arengu. Väljapool Harjumaad paiknevad eksportivad tootmisettevõtted on Eesti elu edasi viimiseks kriitiliselt olulised. Viljandimaa ühe suurema tööandajana on Toom Tekstiil hea näide traditsioonidega tootmisfirmast, milles peitub suur potentsiaal. Näeme Coop Pangal järjest kasvavat rolli ka teiste Eesti ettevõtete arengu toetamisel, et anda seeläbi oma panus Eesti majanduse arengusse,“ lausus Pajoma.

Toom Tekstiili ostu-müügi tehingut nõustasid müüjate poolt Aureus Capital Consulting ja ostja poolt Smart Production Management ning Uplegal Advokaadibüroo. Smart Production Management koondab pikaajalise tootmis-, finants ja juhtimiskogemusega meeskonda ning Toom Tekstiili ostu nõustamise puhul on tegemist esimese olulise tehinguga. Edaspidi on kavatsus jätkata investeeringuid erinevatesse ettevõtetesse kasutades meeskonna laiapõhjalisi praktilisi teadmisi.

Alates 1995. aastast tegutsev AS Toom Tekstiil on üks juhtivatest kodutekstiili, madratsite ja mittekootud materjalide tootjatest Eestis. Ettevõtte annab hetkel tööd kokku 230 inimesele, neist ca 155 Viljandis ja 75 Viljandimaal Abja-Paluojal. Ettevõtte toodab kodutekstiile, peamiselt tekke ja patju, aga ka voodeid ja madratseid ning mööbli- ning ehitustööstuses kasutatavaid vatiine. 2018. aastal oli Toom Tekstiili käive 13 miljonit eurot. Ettevõtte peamised turud on täna Saksamaal, Austrias, Soomes, Eestis ja Leedus.